Tegnap vegre kirandulo ido volt!

Eddig azert nem tudtunk messzebbre menni az oceanpartjatol, mert nagyon meleg volt es ha a dogleszto "kalima" - igy hivjak itt az Afrika felol erkezo meleg aramlatot - megerkezik, akkor kirandulasrol, hegyekbe maszasrol szo sem lehet, mert akkor ott kb 35 - 40 fok van, mig az oceanparton elviselheto 26-28 fok.  Na de vegre tegnap kicsit huvosebb volt lehetett turazni menni!! jipijeeeee

Mar 3 hete vagyok a szigeten eddig vegulis minden hetre jutott egy kirandulas. A mai napon a sziget zold es huvosebb, felhosebb reszere megyunk, aminek igazan orulok, mert a sivatagi feeling utan mar jol fog esni egy kis huvos ido es zold taj a szememnek.

A helyi jaratos busszal Las Americas-ig megyunk, ami kb 40-45 perc bar csak 30 km-re van tolunk, de mindig bokros busszal kell odaig menni, ami nem egy expressz sebessegu. Na, de eddig nem is szokott baj lenni velem, csak utana mikor atszallunk es a busz elkezd a hegynek felfele menni, szerpentineken. Nekem alfold-videki lanynak ez mindig igen nagy kihivas es stressz hogy mikor fogok behanyni.. A busz el is kezd a maga modjan kanyarogni, de annyira nem is veszes, bar ferfi buszsoforunk van es en a noi buszsoforoket jobb szeretem mert azok lassabban es ovatosabban vezetnek, na de semmi gond, eszek egy szendvicset utkozben mikor erzem hogy valami nem stimmelne, es nem kell igy hanyni sem. 

Na, fel is erunk aztan hipp-hopp kb 1 ora hegyi buszozas utan Erjos falucskaba, kb 1100 m magasan vagyunk a tengerszint felett. Es vegre, itt zold a taj!! Es felhos, kodos, huvos!! Szuper! Hihetetlen hogy mit kell megerni, nem?! Hogy az ember orulni tudjon a kodnek, huvosnek!! Hat meg ilyet! Na de mondom 3 hete tuzo napsutesben elek, igy jol esik a hus ido.

Megiszunk egy kavet az egyik helyi kis kocsmaba, majd neki vagunk az 5,5 km hosszu Cuevas Negra nevu turautunknak, ami szerencsere vegig lefele megy a cel gyalogosan lejutni az oceanpartra.

Gyonyoru osvenyen megyunk, en amulok, bamulok! Szabolcs egyfolytaban magyarazza milyen novenyek, fak mellett megyunk el. En meg tatott szajjal lepdesek magam elott. Szep zold minden, baber, szelid gesztenye, amerikai fenyo, magyal valtjak egymast. A biologia ora egesz uton tart, odaig jutunk, hogy mar fel is kell mondanom a turan latott novenyeket, felismerni az orbancfut, a palo blancot, a kutyatejet stb. Kozben azert ereszkedunk lefele es a kod is ereszkedik rank, esik a kod, a szeldzsekit is inkabb felveszem, bar azert olyan hideg nincsen. Az erdos resz utan, jon a magas sziklas resz es innen mar vegre latni az oceant is! Lecsordogalunk vegre a celba Los Silosba, ami vegulis meg 5 km-re van Garachico-tol, igy a jol megerdemelt kavezas utan buszra pattanunk es atmegyunk a sziklas, oceanparti varosba. 

Na ha eddig tatottam a szamat, hat itt aztan le is esik az allam a latvanytol. Magas sziklafalak, meredek hegy, vadul hullamzo tenger!! Igen!! Csodas! Lenyugozo!!!

Garachico az egyik legregebbi varos Tenerifen, megnezzuk a regi kikoto maradvanyait, amit 1706-ban a lava ontott el, majd beljebb setalunk a varoskaba. 

Es nini ismerosok! Szabolcs medanoi skot haverja Ewan es annak angol es ausztral kite-os baratjai. Ok autot bereltek ugy jottek at es mar epp hazafele tartanak es vannak olyan rendesek hogy elvisznek mineket is! Jupiijeee nem kell buszozni.. Vagyis itt ezen a ponton meg orultem, hogy autokazunk, de feloraval kesobb mar visszasirom a Titsa-t (ez a helyi Volan busztarsasag). Swotch kedves baratom javaslata alapjan a legrovidebb, de ugyanakkor legmeredekebb, legszukebb uton kelunk at az 1000 meteres magassagon! Fujj!!! Akkora fenn a kod, hogy az orrunkig nem latni, az ut kb 50 fokban emelkedik, ha velunk szembe jon valaki, akkor nemis tudom mit csinalunk, visszagurulunk a szerpentinen??!! aaa hanyaselleni gyogyszerem elo is kerult rogton!!! A rosszullet keringet ja es a felelem!!

Hal'istennek azert tuleljuk a kodos kalandot, vagyis csak ezt en elem meg igy, mert a tobbiek vegig hulyulnek, szorakoznak, csak en panikolok. Szoval aterunk a hegyen ami azt is jelenti hogy bye-bye huvos ido, meg is csap rogton a forrosag kb 30 fok. Megallunk fagyizni egyet aztan haza indulunk, innen mar nincs rosszullet, elerjuk az autopalyat is, ami lenn megy, igy megnyugodhatok.

Haza, El Medano-ba kb 6 korul erunk, es azert fuuu kifaradtam.. masnapi izomlaz garantalt. 

De sebaj, megerte, gyonyoru ez a sziget!!

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://livefromtenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr533030876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása